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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Techno-economic evaluation for recovering phenolic compounds from acai (Euterpe oleracea) by-product by pressurized liquid extraction

Texto completo
Autor(es):
Vigano, Juliane [1, 2] ; de Aguiar, Ana Carolina [1] ; Veggi, Priscilla Carvalho [3] ; Sanches, Vitor L. [2] ; Rostagno, Mauricio Ariel [2] ; Martinez, Julian [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Engn, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Appl Sci FCA, Multidisciplinary Lab Food & Hlth LabMAS, Rua Pedro Zaccaria 1300, BR-13484350 Limeira, SP - Brazil
[3] Univ Fed Sao Paulo, Inst Environm Chem & Pharmaceut Sci, Dept Chem Engn, R Sao Nicolau 210, BR-09913030 Diadema, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF SUPERCRITICAL FLUIDS; v. 179, JAN 2022.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Acai is one of the leading Brazilian Amazon fruits, which pulp is consumed throughout the country and exported to several others. Acai by-product represents 80-90% berry mass. In order to reuse the by-product, pressurized liquid extraction (PLE) was applied. Solvent composition and temperature were studied through their effect on the global extraction, total phenolic, reducing sugars yields, and antioxidant capacity. High temperature (115 degrees C) and ethanol+water (75 wt%) favored obtaining antioxidant extracts. These PLE conditions were kinetically studied and economically evaluated. The end of the first theoretical extraction period (tCER) resulted in the extracts' minimum cost of manufacturing (COM). Regardless of the extraction time, scale-up reduced the COM, advising the process at large scales. A sensitivity study was carried out considering different extract selling prices as scenarios. All the estimated selling prices showed encouraging economic indexes. PLE proved to be technically and economically feasible to obtain acai by-product extracts with confirmed antioxidant capacity. (AU)

Processo FAPESP: 20/07575-2 - Aplicação de tecnologias de alta pressão para obtenção de bioprodutos: montagem de um equipamento multipropósito e desenvolvimento de processos para o barbatimão
Beneficiário:Priscilla Carvalho Veggi
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/23670-2 - Biorrefinaria para aproveitamento de subprodutos do processamento de maracujá com tecnologias de alta pressão
Beneficiário:Julian Martínez
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 16/18910-1 - Líquidos Iônicos Como Extratores Verdes para Obtenção de Carotenoides: Estudo da Biodisponibilidade e Atividade Antioxidante
Beneficiário:Veridiana Vera de Rosso
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/13496-0 - EMU aprovado no processo 2018/14582-5: sistema de cromatografia de ultra alta pressão (UHPLC), composto por bomba quaternária, injetor automático, forno com seletor de coluna, detector PDA
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 20/15774-5 - Desenvolvimento de métodos de extração, separação e análise bidimensional de compostos fenólicos em produtos naturais
Beneficiário:Juliane Viganó
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado