Advanced search
Start date
Betweenand

Intellectual Property

Filed Patent Applications: 1693 since 1990
List by Host Institution

Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)

PROCESSO DE OBTENÇÃO DE COMPOSIÇÕES NUTRACÊUTICAS E COMPOSIÇÕES NUTRACÊUTICAS ASSIM OBTIDAS

INPI
PCT/BR2021/050524
IPC A23L 33/10 C07F 9/38
Filing date November 2021, 29
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Antonio Jose De Almeida Meirelles; Ariel Antonio Campos Toledo Hijo; Robin Don Rogers; Gabriela Gurau
FAPESP's process
16/24461-5 - Synthesis, characterization and application of ionic liquids by using fatty acids, choline and phosphoethanolamine in the food and biopharmaceuticals industries
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Doctorate
Grantee: Ariel Antonio Campos Toledo Hijo Principal Investigator: Antonio José de Almeida Meirelles

SISTEMA INTEGRADO DE EXTRAÇÃO E HIDRÓLISE EM ÁGUA SUBCRÍTICA E SUPERCRÍTICA PARA OBTENÇÃO DE COMPOSTOS BIOATIVOS E AÇÚCARES FERMENTESCÍVEIS

INPI
BR132021018722-0
IPC B01J 20/30
Filing date September 2021, 20
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Tânia Forster Carneiro; Mauricio Ariel Rostagno; Francisco Weshley Maciel Silva; William Gustavo Sganzerla; Juliane Viganó; Tiago Linhares Cruz Tabosa Barroso
FAPESP's process
18/14938-4 - Waste2energy: integration of supercritical technologies and anaerobic digestion through an automated system for the production of biofuel precursors
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Research Grants - Young Investigators Grants - Phase 2
Grantee: Tânia Forster Carneiro Principal Investigator: Tânia Forster Carneiro

SISTEMA COM REATORES CARREGADOS EM SÉRIE DE HIDRÓLISE EM ÁGUA SUBCRÍTICA PARA PRODUÇÃO DE PERCURSORES DE BIOCOMBUSTÍVEIS E BIOPRODUTOS

INPI
BR132021017402-0
IPC C07B 63/02 C07B 41/02
Filing date September 2021, 01
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Tânia Forster Carneiro; Mauricio Ariel Rostagno; William Gustavo Sganzerla; Francisco Weshley Maciel Silva; Luz Selene Buller; Tiago Linhares Cruz Tabosa Barroso
FAPESP's process
18/14938-4 - Waste2energy: integration of supercritical technologies and anaerobic digestion through an automated system for the production of biofuel precursors
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Research Grants - Young Investigators Grants - Phase 2
Grantee: Tânia Forster Carneiro Principal Investigator: Tânia Forster Carneiro

PROCESSO DE PRODUÇÃO DE MICROPARTÍCULAS SIMBIÓTICAS E SEU USO PARA PREPARAÇÃO DE PRODUTOS ALIMENTÍCIOS

INPI
PCT/BR2021/050248
IPC C12N 1/20 C12N 1/19 C12N 11/10 C12R 1/23 C12P 19/14 C12N 9/24
Filing date June 2021, 09
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Ana Carla Kawazoe Sato; Rosana Goldbeck; Manoela Martins; Cristiane Conte Paim De Andrade
FAPESP's process
15/20630-4 - Biorefinery development integrated to a bioethanol sugar cane plant with zero CO2 emission: routes to convert renewable resources to bio-products and bio-electricity
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia Química (FEQ)
Research Projects - Thematic Grants
Grantee: Rubens Maciel Filho Principal Investigator: Rubens Maciel Filho
15/50612-8 - An integrated approach to explore a novel paradigm for biofuel production from lignocellulosic feedstocks
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Núcleo Interdisciplinar de Planejamento Energético (NIPE)
Research Projects - Thematic Grants
Grantee: Telma Teixeira Franco Principal Investigator: Telma Teixeira Franco
18/14223-5 - Obtaining symbiotic microcapsules of xylo-oligosaccharides from sugarcane straw
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Master
Grantee: Manoela Martins Principal Investigator: Rosana Goldbeck Coelho

PROCESSO DE PRODUÇÃO DE EXTRATO HIDROSSOLÚVEL DE SOJA E EXTRATO HIDROSSOLÚVEL DE SOJA ENRIQUECIDO

INPI
BR102021010488-0
IPC A23J 3/34 A23J 3/16
Filing date May 2021, 28
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Camila Benedetti Penha; Louise Emy Kurozawa
FAPESP's process
17/16835-5 - Integrated processes for adding value to soymilk and okara
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Louise Emy Kurozawa Principal Investigator: Louise Emy Kurozawa

PROCESSO DE OBTENÇÃO DE COMPOSIÇÕES NUTRACÊUTICAS E COMPOSIÇÕES NUTRACÊUTICAS ASSIM OBTIDAS

INPI
BR1020200269747
IPC A23L 33/10 C07F 9/38
Filing date December 2020, 29
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Robin Don Rogers; Ariel Antonio Campos Toledo Hijo; Antonio Jose De Almeida Meirelles; Gabriela Gurau
FAPESP's process
16/24461-5 - Synthesis, characterization and application of ionic liquids by using fatty acids, choline and phosphoethanolamine in the food and biopharmaceuticals industries
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Doctorate
Grantee: Ariel Antonio Campos Toledo Hijo Principal Investigator: Antonio José de Almeida Meirelles

PROCESSO PARA OBTENÇÃO DE CELO-OLIGOSSACARÍDEOS A PARTIR DE MATERIAL LIGNOCELULÓSICO

INPI
BR1020200254499
IPC C12R 1/84 C12P 19/14 C12N 1/22
Filing date December 2020, 11
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Fernando César Barbosa; Rosana Goldbeck; Telma Teixeira Franco
FAPESP's process
17/16159-0 - Optimization of cello-oligosaccharides production by enzymatic hydrolysis of sugarcane straw via heterologous expression of cellulolytic and oxidative enzymes
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Doctorate (Direct)
Grantee: Fernando César Barbosa Principal Investigator: Rosana Goldbeck Coelho

PROCESSO DE TRATAMENTO DE RESÍDUOS SÓLIDOS COMPREENDENDO SEQUENCIAMENTO DE REATORES ANAERÓBICOS TIPO BATELADA E

INPI
BR1020200237578
IPC C02F 3/28
Filing date November 2020, 20
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Tania Forster Carneiro; Maria Paula Jiménez Castro; Larissa Castro Ampese; Luz Selene Buller; William Gustavo Sganzerla
FAPESP's process
18/14938-4 - Waste2energy: integration of supercritical technologies and anaerobic digestion through an automated system for the production of biofuel precursors
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Research Grants - Young Investigators Grants - Phase 2
Grantee: Tânia Forster Carneiro Principal Investigator: Tânia Forster Carneiro

MÉTODO DE IDENTIFICAÇÃO E CLASSIFICAÇÃO DE ALIMENTO CONTENDO ADITIVOS

INPI
BR1320200221344
IPC G01N 21/359
Filing date October 2020, 29
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) JOYCE GRAZIELLE SIQUEIRA SILVA / ELEM TAMIRYS DOS SANTOS CARAMÊS / JULIANA AZEVEDO LIMA PALLONE
FAPESP's process
18/09759-3 - Higher value-added foods: in vitro digestion simulation for minerals bioacessibility estimation and detection of adulterations by infrared spectroscopy and chemiometry
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Juliana Azevedo Lima Pallone Principal Investigator: Juliana Azevedo Lima Pallone

PROCESSO PARA A PRODUÇÃO DE ETANOL SEGUNDA GERAÇÃO

INPI
BR1020200179292
IPC C12R 1/865 C12R 1/84 C12P 7/14 C12P 7/10 C12N 1/22
Filing date September 2020, 02
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Tania Forster Carneiro; Rosana Goldbeck; Tatiane Cristina Gonçalves De Oliveira; Paulo César Torres Mayanga; Mauricio Ariel Rostagno; Maria Augusta De Carvalho Silvello
FAPESP's process
18/14938-4 - Waste2energy: integration of supercritical technologies and anaerobic digestion through an automated system for the production of biofuel precursors
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Research Grants - Young Investigators Grants - Phase 2
Grantee: Tânia Forster Carneiro Principal Investigator: Tânia Forster Carneiro

PROCESSO DE EXTRAÇÃO E CONCENTRAÇÃO DE COMPOSTOS BIOATIVOS DA CASCA DE MARACUJÁ ATRAVÉS DA EXTRAÇÃO COM LÍQUIDOS PRESSURIZADOS ASSISTIDA POR ULTRASSOM E NANOFILTRAÇÃO

INPI
BR1320200154280
IPC A61K 36/185 B01D 11/02
Filing date July 2020, 29
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Débora Tamires Vitor Pereira; Francisco Manuel Barrales; Julian Martinez
FAPESP's process
18/15737-2 - Passion fruit rind biorefinery: extraction of pectin and bioactive compounds and concentration of the extract with membranes
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Doctorate
Grantee: Débora Tamires Vitor Pereira Principal Investigator: Julian Martínez

COMPOSIÇÃO DE ESPESSANTES ALIMENTARES

INPI
BR1020200129457
IPC A23L 29/212 A23L 29/20 A23L 29/238 A23L 29/269
Filing date June 2020, 24
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Jorge Miguel Magalhães Vieira; Rosiane Lopes Da Cunha
FAPESP's process
16/05448-8 - Relationship rheology-functionality in thickeners formulations to dysphagia pacients
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Rosiane Lopes da Cunha Principal Investigator: Rosiane Lopes da Cunha

COMPOSIÇÃO DE ORGANOGÉIS/OLEOGÉIS BASEADOS EM COMBINAÇÕES DE CERAS E ÓLEOS VEGETAIS

INPI
BR1020190272384
IPC A23D 9/00 A23D 9/007 C08L 91/06
Filing date December 2019, 19
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) ROSIANE LOPES DA CUNHA / PAULA KIYOMI OKURO / NOADIA GENUARIO BARROSO
FAPESP's process
11/06083-0 - Emulsification by microchannels
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Rosiane Lopes da Cunha Principal Investigator: Rosiane Lopes da Cunha
16/05448-8 - Relationship rheology-functionality in thickeners formulations to dysphagia pacients
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Rosiane Lopes da Cunha Principal Investigator: Rosiane Lopes da Cunha
15/24912-4 - THE ROLE OF CONTINUOUS PHASE AND STRUCTURING AGENT IN ORGANOGEL FORMATION FOR FOOD APPLICATIONS
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Doctorate
Grantee: Paula Kiyomi Okuro Principal Investigator: Rosiane Lopes da Cunha
16/10277-8 - Formulation-depending parameters on the mechanical,thermal and rheological properties of lecithin-based oleogels
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships abroad - Research Internship - Doctorate
Grantee: Paula Kiyomi Okuro Principal Investigator: Rosiane Lopes da Cunha

MÉTODO DE CONTROLE DE EFEITO GATE EM ÁUDIO

INPI
BR1020190272520
IPC
Filing date December 2019, 19
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) TIAGO FERNANDES TAVARES / GUSTAVO NISHIHARA
FAPESP's process
18/05999-0 - Waste2energy: integration of the supercritical and anaerobic digestion technologies for the management of water and food waste
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Tânia Forster Carneiro Principal Investigator: Tânia Forster Carneiro

SISTEMA E PROCESSO INTEGRADO SEQUENCIAL DE EXTRAÇÃO-HIDRÓLISE EM ÁGUA SUBCRÍTICA DE RESÍDUOS LIGNOCELULÓSICOS PARA OBTENÇÃO DE COMPOSTOS BIOATIVOS E PLATAFORMAS QUÍMICAS

INPI
BR1020190272562
IPC C08J 3/00 B01J 3/00
Filing date December 2019, 19
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) TÂNIA FORSTER CARNEIRO / MAURICIO ARIEL ROSTAGNO / DANIEL LACHOS PÉREZ / PAULO CÉSAR TORRES MAYANGA
FAPESP's process
18/05999-0 - Waste2energy: integration of the supercritical and anaerobic digestion technologies for the management of water and food waste
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Tânia Forster Carneiro Principal Investigator: Tânia Forster Carneiro

COMPOSIÇÃO E FORMULAÇÃO ANTICRISTALIZANTE E USO

INPI
BR1020190267321
IPC A61K 8/49 A61K 31/015 C10L 1/16 C10L 1/18
Filing date December 2019, 15
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) JULIANO LEMOS BICAS / ANA PAULA BADAN RIBEIRO / NATÁLIA APARECIDA MELLO
FAPESP's process
16/11261-8 - OILS, FATS AND NANOTECHNOLOGY:DEVELOPMENT OF SOLID LIPID NANOPARTICLES AND NANOSTRUCTURED LIPID CARRIERS FOR INCORPORTATION OF BIOACTIVE LIPOPHILIC COMPOUNDS
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Ana Paula Badan Ribeiro Principal Investigator: Ana Paula Badan Ribeiro

PROCESSO INTEGRADO DE BIORREFINO DO SORO DE LEITE E COMPOSIÇÃO PROBIÓTICA OBTIDA

INPI
BR1020190152923
IPC C12P 7/08 A23L 33/135
Filing date July 2019, 24
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) JOSÉ VALDO MADEIRA JUNIOR / MARTÍN RUMBO / GRACIELA GARROTE / MARIA DOLORES PENDÓN / ANDREAS KAROLY GOMBERT
FAPESP's process
15/14109-0 - Fuel ethanol production by the fastest eukaryote on the planet
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Andreas Karoly Gombert Principal Investigator: Andreas Karoly Gombert

PROCESSO DE EXTRUSÃO DE PROTEÍNAS E PRODUTO CÁRNEO COMPREENDENDO PROTEÍNA EXTRUSADA

INPI
BR1020180766201
IPC A23J 3/26 A23J 1/14 A23L 13/40 A23J 3/14 A23J 3/16
Filing date December 2018, 19
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) MARIA TERESA PEDROSA SILVA CLERICI / ANA CARINA MATOS HAMERSKI / CARLA RIBEIRO CARRILHO / ULLIANA MARQUES SAMPAIO / JORGE BEHRENS
FAPESP's process
15/19637-4 - Obtainment and characterization of flour, starch and fiber from young culms of Dendrocalamus aspers, Bambusa vulgaris and Bambusa tuldoides in order to food application
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Maria Teresa Pedrosa Silva Clerici Principal Investigator: Maria Teresa Pedrosa Silva Clerici

PROCESSO DE OBTENÇÃO DE EMULSÕES ALTAMENTE ESTÁVEIS E FORMULAÇÃO DE EMULSÕES ALTAMENTE ESTÁVEIS

INPI
BR1020180771701
IPC B01F 3/08 B01F 17/00 A01N 25/04
Filing date December 2018, 19
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) ARIEL ANTONIO CAMPOS TOLEDO HIJO / ANTONIO JOSÉ DE ALMEIDA MEIRELLES / ROSIANE LOPES DA CUNHA / AURELIANO AGOSTINHO DIAS MEIRELLE
FAPESP's process
16/24461-5 - Synthesis, characterization and application of ionic liquids by using fatty acids, choline and phosphoethanolamine in the food and biopharmaceuticals industries
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Doctorate
Grantee: Ariel Antonio Campos Toledo Hijo Principal Investigator: Antonio José de Almeida Meirelles
14/21252-0 - Equilibrium and production processes of biofuels and bioproducts
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Research Projects - Thematic Grants
Grantee: Antonio José de Almeida Meirelles Principal Investigator: Antonio José de Almeida Meirelles

PARTÍCULA BIODEGRADÁVEL E USO

INPI
PCT/BR2018/0000072
IPC A01N 25/28 A01N 65/22 B01J 13/02
Filing date December 2018, 07
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) MAIA, Juliana Dias; PRATA, Ana Silvia; UBBINK, Johan Bernard; SCHMIELE, Marcio
FAPESP's process
16/09824-4 - Investigation for production of biodegradable carriers for natural larvicidals against Aedes aegypti
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Ana Silvia Prata Principal Investigator: Ana Silvia Prata

PROCESSO DE OBTENÇÃO DE ÓLEO DE URUCUM E SEMENTES DESENGORDURADAS

INPI
BR1320180732411
IPC C11B 1/10
Filing date November 2018, 12
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Maria Angela de Almeida Meireles / RENATA VARDANEGA
FAPESP's process
15/13299-0 - From seeds to final products: feasible manufacturing routes of annatto applying process intensification and process integration
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate Principal Investigator: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate

(EN) COMPOSITION COMPRISING JABUTICABA SKIN EXTRACT AND USES THEREOF

INPI
PCT/BR2018/000011
IPC A61P 1/16 A61P 3/00 A61K 36/61 A61P 3/06 A61P 3/08 A61P 13/08
Filing date March 2018, 07
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) MAROSTICA JUNIOR, Mário Roberto; ALVES CAGNON QUITETE, Valéria H.; DE ALMEIDA LAMAS, Celina; ALVES LENQUISTE, Sabrina; REYES REYES, Felix Guillermo; APARECIDA DE CAMPOS BRAGA, Patricia; MARA BASEGGIO, Andres
FAPESP's process
10/05262-5 - The effect of freeze-dried peel jabuticaba, conjugated linoleic acid (CLA) and phytosterols on the prevention and treatment of high fat diet-induced obesity using different experimental models
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Mário Roberto Maróstica Junior Principal Investigator: Mário Roberto Maróstica Junior
15/20766-3 - Effect of jaboticaba freeze-dried peel (Myrciaria spp.) in autophagy markers in adipose tissue of mices
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Master
Grantee: Andressa Mara Baseggio Principal Investigator: Mário Roberto Maróstica Junior
15/25714-1 - Effects of jaboticaba peel extract therapy on the prostate biology and metabolic parameters of the mice FVB in relation to aging and hyperlipidic diet
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Instituto de Biologia (IB)
Regular Research Grants
Grantee: Valéria Helena Alves Cagnon Quitete Principal Investigator: Valéria Helena Alves Cagnon Quitete

PARTÍCULA BIODEGRADÁVEL E USO

INPI
BR1020170264114
IPC A01P 7/04 A01N 25/28 A01N 65/22
Filing date December 2017, 07
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) JULIANA DIAS MAIA / ANA SILVIA PRATA / JOHAN BERNARD UBBINK / MARCIO SCHMIELE
FAPESP's process
16/09824-4 - Investigation for production of biodegradable carriers for natural larvicidals against Aedes aegypti
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Ana Silvia Prata Principal Investigator: Ana Silvia Prata

PROCESSO DE OBTENÇÃO DE LIGNANAS E USO DAS LIGNANAS

INPI
BR1020170219305
IPC A61P 1/16 B01D 11/02 A61K 31/05
Filing date October 2017, 11
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) RÚBNER GONÇALVES PEREIRA / JULIAN MARTINEZ / VERA LÚCIA GARCIA / RENATO NAOHIRO NAKAMURA
FAPESP's process
13/02203-6 - Development of equipments for extraction, particle formation and chemical reactions using pressurized fluids
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Julian Martínez Principal Investigator: Julian Martínez

MICRO-ORGANISMO RECOMBINANTE PARA OBTENÇÃO DE ETANOL 2G E USO DO MICRO-ORGANISMO

INPI
BR1320170201766
IPC C12R 1/865 C12N 1/16 C12P 7/08
Filing date September 2017, 21
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) DIELLE PIEROTTI PROCÓPIO / ROSANA GOLDBECK / GLEIDSON SILVA TEIXEIRA / Francisco Maugeri Filho / MARCELO FALSARELLA CARAZZOLLE / GONÇALO AMARANTE GUIMARÃES PEREIRA
FAPESP's process
15/02007-8 - Study of expression of the heterologous cellulases of Acremonium strictum in of Saccharomyces cerevisiae strains aimed at second-generation bioethanol production
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Master
Grantee: Dielle Pierotti Procópio Principal Investigator: Francisco Maugeri Filho

PROCESSO PARA A OBTENÇÃO DE SEMENTES DE CRISTALIZAÇÃO, SEMENTES DE CRISTALIZAÇÃO E USOS DAS MESMAS

INPI
PCT/BR2017/000084
IPC A23G 1/36 A61K 47/44 A61K 8/92 A23D 9/02 A01N 37/50
Filing date July 2017, 28
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Priscilla Efraim; Crystopher Stanley Carpenter; Ana Paula Badan Ribeiro; Camilia Aoyagui dos Santos
FAPESP's process
15/21093-2 - Production and characterization of seed crystals based on mixtures of fully hydrogenated soybean oil (hardfat) and other oils to application in chocolates
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Scientific Initiation
Grantee: Júlia Delgado Arid Principal Investigator: Priscilla Efraim

PROCESSO DE OBTENÇÃO DE ÉSTERES DE AROMAS CATALISADOS POR ENZIMAS IMOBILIZADAS EM DIÓXIDO DE CARBONO SUPERCRÍTICO, ÉSTERES DE AROMAS ASSIM OBTIDOS E USO

INPI
BR1020170127567
IPC C12P 7/62 C12N 11/08 C07C 69/12
Filing date June 2017, 14
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Julian Martínez; Philipe dos Santos
FAPESP's process
13/02203-6 - Development of equipments for extraction, particle formation and chemical reactions using pressurized fluids
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Julian Martínez Principal Investigator: Julian Martínez

COMPOSIÇÃO DE CEREAL MATINAL EXTRUSADO E EXPANDIDO E PROCESSO PARA OBTENÇÃO DO MESMO

INPI
BR1020170071340
IPC A23L 7/135 A23L 33/22 A23L 7/17
Filing date April 2017, 06
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Ludmilla De Carvalho Oliveira; Caroline Joy Steel
FAPESP's process
12/23281-2 - Antioxidant properties and physical, sensory and nutritional features of extruded corn-based breakfast cereal elaborated with whole-grain wheat flour, jabuticaba and resistant starch
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Caroline Joy Steel Principal Investigator: Caroline Joy Steel

NANOPARTICULAS LIPIDICAS SÓLIDAS (NLS) E CARREADORES LIPÍDICOS NANOESTRUTURADOS (CLN) PARA APLICAÇÃO EM ALIMENTOS, PROCESSO PARA OBTENÇÃO DE NLS E CLN E USO DAS NLS E DOS CLN

INPI
BR1020170064719
IPC A23D 7/04
Filing date March 2017, 29
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Maria Helena Andrade Santana; Ana Paula Badan Ribeiro; Valeria da Silva Santos
FAPESP's process
16/11261-8 - OILS, FATS AND NANOTECHNOLOGY:DEVELOPMENT OF SOLID LIPID NANOPARTICLES AND NANOSTRUCTURED LIPID CARRIERS FOR INCORPORTATION OF BIOACTIVE LIPOPHILIC COMPOUNDS
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Ana Paula Badan Ribeiro Principal Investigator: Ana Paula Badan Ribeiro

COMPOSIÇÃO COMPREENDENDO EXTRATO DA CASCA DE JABUTICABA, E USOS DO MESMA

INPI
BR1020170054624
IPC A61P 1/16 A61P 3/00 A61K 36/61 A61K 129/00 A61P 3/06 A61P 3/08 A61P 13/08
Filing date March 2017, 17
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Mário Roberto Marostica Junior; Valéria H. Alves Cagnon Quitete; Celina De Almeida Lamas; Sabrina Alves Lenquiste; Felix Guillermo Reyes Reyes; Patricia Aparecida De Campos Braga; Andressa Mara Baseggio
FAPESP's process
10/05262-5 - The effect of freeze-dried peel jabuticaba, conjugated linoleic acid (CLA) and phytosterols on the prevention and treatment of high fat diet-induced obesity using different experimental models
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Mário Roberto Maróstica Junior Principal Investigator: Mário Roberto Maróstica Junior
15/20766-3 - Effect of jaboticaba freeze-dried peel (Myrciaria spp.) in autophagy markers in adipose tissue of mices
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Master
Grantee: Andressa Mara Baseggio Principal Investigator: Mário Roberto Maróstica Junior
15/25714-1 - Effects of jaboticaba peel extract therapy on the prostate biology and metabolic parameters of the mice FVB in relation to aging and hyperlipidic diet
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Instituto de Biologia (IB)
Regular Research Grants
Grantee: Valéria Helena Alves Cagnon Quitete Principal Investigator: Valéria Helena Alves Cagnon Quitete

PROCESSO DE RECOBRIMENTO DE PARTÍCULAS DE PCM, PARTÍCULAS DE PCM RECOBERTAS, E SEUS USOS

INPI
BR1020170047920
IPC B29C 47/00 A23L 29/30 A23P 20/18 C08J 7/04 D21H 17/31
Filing date March 2017, 08
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Ana Silvia Prata; Bruna Barbon Paulo
FAPESP's process
15/11629-2 - Strategies for producing lipidic particles using fluidized bed
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Master
Grantee: Bruna Barbon Paulo Principal Investigator: Ana Silvia Prata

MICROORGANISMO RECOMBINANTE, VETORES DE EXPRESSÃO, PROCESSO DE OBTENÇÃO DE ETANOL 2G E USO DO MICROORGANISMO RECOMBINANTE.

INPI
BR1020160285046
IPC C12R 1/865 C12N 15/56 C12N 15/81 C12N 1/19 C12R 1/645 C12P 7/10
Filing date December 2016, 05
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) ROSANA GOLDBECK / Francisco Maugeri Filho / GONÇALO AMARANTE GUIMARAES PEREIRA / MARCELO FALSARELLA CARAZZOLLE / GLEIDSON SILVA TEIXEIRA / DIELLE PIEROTTI PROCÓPIO
FAPESP's process
09/52198-3 - Study of genetics and alcoholgenic potential of wild yeasts isolated from several Brazilian regions aiming the production of bioethanol
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Francisco Maugeri Filho Principal Investigator: Francisco Maugeri Filho

(EN) INTEGRATED SYSTEM FOR PRODUCING BIOFUELS FROM WASTE AND USE THEREOF

INPI
PCT/BR2016/000114
IPC C10L 1/02 C10L 3/00 B01J 3/00
Filing date October 2016, 20
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) CARNEIRO, Tania Forster
FAPESP's process
11/19817-1 - Biorefinery in agricultural and food industry: recycling waste for production of new chemicals componds and biohydrogen
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Program for Research on Bioenergy (BIOEN) - Young Investigators Grants
Grantee: Tânia Forster Carneiro Principal Investigator: Tânia Forster Carneiro

PROCESSO PARA A OBTENÇÃO DE SEMENTES DE CRISTALIZAÇÃO, SEMENTES DE CRISTALIZAÇÃO E USO DAS MESMAS

INPI
BR1020160178690
IPC A23G 1/36
Filing date July 2016, 29
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Camilia Aoyagui Dos Santos; Crystopher Stanley Carpenter; Ana Paula Badan Ribeiro; Priscilla Efraim
FAPESP's process
15/21093-2 - Production and characterization of seed crystals based on mixtures of fully hydrogenated soybean oil (hardfat) and other oils to application in chocolates
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Scientific Initiation
Grantee: Júlia Delgado Arid Principal Investigator: Priscilla Efraim

MÉTODO PARA A CLASSIFICAÇÃO DE FARINHAS DE TRIGO INTEGRAIS

INPI
BR1020160165938
IPC G01N 33/10
Filing date July 2016, 18
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Georgia Ane Raquel Sehn; Caroline Joy Steel
FAPESP's process
13/08538-0 - Development of rheological standards for whole wheat flour
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Caroline Joy Steel Principal Investigator: Caroline Joy Steel

PROCESSO DE EXTRAÇÃO SEQUENCIAL DE COMPOSTOS BIOATIVOS DO BAGAÇO DE MARACUJÁ E USO DOS REFERIDOS COMPOSTOS BIOATIVOS

INPI
BR1020160149762
IPC B01D 11/02 C11B 1/10 C11B 13/00
Filing date June 2016, 24
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Juliane Vigano; Julian Martinez
FAPESP's process
14/00372-8 - Sequential extraction of bioactive compounds from passion fruit (Passiflora edulis f. flavicarpa) industrial byproducts using pressurized fluids
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Doctorate
Grantee: Juliane Viganó Principal Investigator: Julian Martínez

SISTEMA INTEGRADO PARA A PRODUÇÃO DE BIOCOMBUSTÍVEIS A PARTIR DE RESÍDUOS E USO

INPI
BR1020150314019
IPC C07B 63/02 C07B 41/02
Filing date December 2015, 15
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Tania Forster Carneiro
FAPESP's process
11/19817-1 - Biorefinery in agricultural and food industry: recycling waste for production of new chemicals componds and biohydrogen
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Program for Research on Bioenergy (BIOEN) - Young Investigators Grants
Grantee: Tânia Forster Carneiro Principal Investigator: Tânia Forster Carneiro

PROCESS AND INTEGRATED FERMENTATION SYSTEM FOR THE PRODUCTION AND REMOVAL OF SECOND-GENERATED ETHANOL FROM PENTURES, AND ETHANOL SO OBTAINED

INPI
PCT/BR2015/000189
IPC C12P 7/06 C12P 7/14 C12P 7/10
Filing date December 2015, 10
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Francisco Maugeri Filho; Daniele Farias
FAPESP's process
10/01606-1 - Production of second generation ethanol from pentoses by Pichia stipitis using extractive fermentation process vacuum
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Doctorate
Grantee: Daniele Farias Principal Investigator: Francisco Maugeri Filho

PROCESSO DE OBTENÇÃO DE MANOSILERITRITOL LIPÍDIOS (MEL), COMPOSIÇÕES E USOS DAS MESMAS

INPI
BR1020150191081
IPC C12N 1/14 A61K 8/60 A61Q 19/00 C12R 1/645 C12P 19/44 C07H 15/04
Filing date August 2015, 10
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Gláucia Maria Pastore; Cristiano José De Andrade; Francisco Fábio Cavalcanti Barros
FAPESP's process
12/20982-0 - Ultrafiltration in two steps of surfactin produced by Bacillus subtilis LB5a using lyophilized cassava wastewater as substrate
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships abroad - Research Internship - Doctorate
Grantee: Cristiano José de Andrade Principal Investigator: Glaucia Maria Pastore

PROCESSO E SISTEMA FERMENTATIVO INTEGRADO DE PRODUÇÃO E REMOÇÃO DE ETANOL DE SEGUNDA GERAÇÃO A PARTIR DE PENTOSES, E ETANOL ASSIM OBTIDO

INPI
BR1020150067526
IPC C12P 7/14 C12P 7/10
Filing date March 2015, 26
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Francisco Maugeri Filho; Daniele Farias
FAPESP's process
10/01606-1 - Production of second generation ethanol from pentoses by Pichia stipitis using extractive fermentation process vacuum
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Doctorate
Grantee: Daniele Farias Principal Investigator: Francisco Maugeri Filho

PROCESSO DE INTERESTERIFICAÇÃO ENZIMÁTICA, COMPOSIÇÃO LIPÍDICA INTERESTERIFICADA, SEUS USOS, COMPOSIÇÃO FARMACÊUTICA, PRODUTO ALIMENTÍCIO E COMPOSIÇÃO COSMÉTICA

INPI
BR1020140202668
IPC C12P 7/64 C12N 9/20 A61P 31/00 A23D 9/00 A61K 8/00
Filing date August 2014, 15
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Gabriela Alves Macedo
FAPESP's process
12/22774-5 - Production of special lipids by enzymatic interesterification of exotic oils from Amazon: assessing the biochemical potential of new products
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Gabriela Alves Macedo Principal Investigator: Gabriela Alves Macedo

MICROPARTÍCULAS DE ALGINATO COM HIDRÓXIDOS DUPLOS LAMELARES ENCAPSULADOS E SEU USO

INPI
BR1020140178430
IPC B01J 20/281 B01J 20/28
Filing date July 2014, 21
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Francisco Maugeri Filho; Cristine Taviot-Gueho; Fabrice Leroux; Marcus Bruno Soares Forte; Maria Isabel Rodrigues
FAPESP's process

PROCESSO DE OBTENÇÃO DE UMA COMPOSIÇÃO ANTIOXIDANTE A PARTIR DE JABUTICABA, USO DE UMA COMPOSIÇÃO ANTIOXIDANTE COMPREENDENDO EXTRATO SUPERCRÍTICO NA PREPARAÇÃO DE PRODUTOS PROBIÓTICOS E DITOS PRODUTOS PROBIÓTICOS

INPI
BR1020130334162
IPC A61K 31/352 A61P 39/06 A61K 36/61 A23L 33/135
Filing date December 2013, 19
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Maria Angela De Almeida Meireles; José De Assis Fonseca Faria; Rodrigo Nunes Cavalcanti; Adriano Gomes da Cruz
FAPESP's process
12/10685-8 - Combination and coupling of processes for the production and encapsulation of value-added vegetal extracts: technical and economic evaluation
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate Principal Investigator: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate

PROCESSO DE OBTENÇÃO DE UM EXTRATO A PARTIR DE PFAFFIA GLOMERATA

INPI
BR1020130128961
IPC C07H 1/08
Filing date May 2013, 24
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Maria Angela de Almeida Meireles; Renata Vardenaga; Diego Tresinari dos Santos
FAPESP's process
10/16485-5 - Technical and economic evaluation of the integration of sustainable processes for a better use of brazilian ginseng (Pfaffia glomerata)
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Post-Doctoral
Grantee: Diego Tresinari dos Santos Principal Investigator: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate
09/17234-9 - Obtaining anthocyanins, carotenoids, flavonoids, volatile oils, and tocotrienols by supercritical technology: process parameters and chemical characterization of extracts
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate Principal Investigator: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate

PROCESSO PARA PRODUÇÃO DE HESPERITINA, HESPERITINA OBTIDA E SEUS USOS

INPI
BR1320120211440
IPC A61K 31/352 C07D 311/32 C12P 17/06 A23K 1/14 C12R 1/79 C12N 1/14
Filing date August 2012, 23
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Gabriela Alves Macedo
FAPESP's process
09/15277-2 - Paecilomyces variotii tanase production, immobilization and hydrolisis selectivity studies
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Gabriela Alves Macedo Principal Investigator: Gabriela Alves Macedo

MEDIA FOR THE CULTURE OF ORANGE-BAGASSE WASTE FOR SIMULTANEOUS PRODUCTION OF THE PHYTASE AND THANASE ENZYMES BY THE MICROORGANISM PAECILOMYCES VARIOTII BY MEANS OF SOLID FERMENTATION, THE ENZYMES OBTAINED AND THE USES THEREOF

INPI
PCT/BR2012/000250
IPC C12R 1/79 C12N 1/14 C12N 9/16
Filing date July 2012, 23
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Gabriela Alves Macedo; José Valdo Madeira Júnior
FAPESP's process
09/15277-2 - Paecilomyces variotii tanase production, immobilization and hydrolisis selectivity studies
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Gabriela Alves Macedo Principal Investigator: Gabriela Alves Macedo

DISPOSITIVO PRESSURIZADO AQUECIDO E SEU USO COMO REÔMETRO CAPILAR E REATOR CONTÍNUO

INPI
BR1020120107090
IPC G01N 33/02 G01N 11/02 H05B 6/02 B01J 19/08
Filing date May 2012, 04
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Flávio Luis Schmidt; Valquiria Ros Polski; Alfredo De Almeida Vitali; Antonio Marsaioli Júnior; Vijaya Grama Seetharsamiengar
FAPESP's process
07/00193-2 - Rheological measures and quality changes of products treated at high temperatures for microbiological safety and process optimization
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Doctorate (Direct)
Grantee: Valquíria Ros Polski Principal Investigator: Flávio Luís Schmidt
07/04137-0 - Optimization of liquid food continuous heat treatment: approach of microbiological safety and quality by rheological and kinetics of change at high temperature
Secretaria de Agricultura e Abastecimento (São Paulo - Estado). Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA). Instituto de Tecnologia de Alimentos (ITAL)
Regular Research Grants
Grantee: Alfredo de Almeida Vitali Principal Investigator: Alfredo de Almeida Vitali

MEIOS DE CULTURA DE TORTA RESIDUAL DE MAMONA PARA PRODUÇÃO SIMULTÂNEA DAS ENZIMAS FITASE E TANASE, E DETOXIFICAÇÃO DA TORTA DE MAMONA, PELO MICROORGANISMO PAECILOMYCES VARIOTII ATRAVÉS DA FERMENTAÇÃO SÓLIDA, ENZIMAS OBTIDAS E SEUS USOS

INPI
PI1103789-0
IPC C12N 1/14 C12N 9/16
Filing date August 2011, 05
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Gabriela Alves Macedo; José Valdo Madeira Júnior
FAPESP's process
09/15277-2 - Paecilomyces variotii tanase production, immobilization and hydrolisis selectivity studies
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Gabriela Alves Macedo Principal Investigator: Gabriela Alves Macedo

MEIOS DE CULTURA DE RESÍDUO DE BAGAÇO DE LARANJA PARA PRODUÇÃO SIMULTÂNEA DAS ENZIMAS FITASE E TANASE PELO MICROORGANISMO PAECILOMYCES VARIOTII ATRAVÉS DE FERMENTAÇÃO SÓLIDA, ENZIMAS OBTIDAS E SEUS USOS

INPI
PI1103791-1
IPC C12N 1/14 C12N 9/16
Filing date August 2011, 05
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Gabriela Alves Macedo; José Valdo Madeira Júnior
FAPESP's process
09/15277-2 - Paecilomyces variotii tanase production, immobilization and hydrolisis selectivity studies
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Gabriela Alves Macedo Principal Investigator: Gabriela Alves Macedo

PROCESSO DE PRODUÇÃO DE ÁCIDO KÓJICO A PARTIR DE GLICEROL E ÁCIDO KÓJICO ASSIM OBTIDO

INPI
PI1004121-4
IPC C12P 17/06 C07D 309/36
Filing date October 2010, 25
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Ranulfo Monte Alegre; Renato Sano Coelho
FAPESP's process

MÉTODO E SISTEMA PARA RECONHECIMENTO E CLASSIFICAÇÃO DE OBJETOS EM AMBIENTES SEMI CONTROLADOS

INPI
BR1120120204173
IPC G06K 9/46 G06K 9/00 G06K 9/62
Filing date March 2010, 03
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Anderson de Rezende Rocha
FAPESP's process
09/17234-9 - Obtaining anthocyanins, carotenoids, flavonoids, volatile oils, and tocotrienols by supercritical technology: process parameters and chemical characterization of extracts
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Regular Research Grants
Grantee: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate Principal Investigator: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate

PROCESSO DE MODULAÇÃO DAS PROPRIEDADES DE AMIDO USANDO PLASMA FRIO E AMIDO MODIFICADO

INPI
PI0903002-6
IPC A23L 29/212
Filing date August 2009, 20
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Carlos Salles Lambert; Yoon Kil Chang; Maria Teresa Pedrosa Silva Clerici
FAPESP's process

BIOPLÁSTICO FLEXÍVEL, COMESTÍVEL E BIODEGRADÁVEL À BASE DE AMIDO E GELATINA OBTIDO POR PROCESSO DE ESTRUSÃO TERMOPLÁSTICA SEGUIDO DE SOPRO

INPI
PI0901408-0
IPC C08L 3/00 B29C 47/00 B29C 49/00
Filing date April 2009, 02
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Farayde Matta Fakhouri; Fernanda Paula Collares Queiroz; Lucia Helena Inoocentini Mei
FAPESP's process

PROCESSO DE EXTRAÇÃO E PURIFICAÇÃO DE ARTEMISININA A PARTIR DE MASSA SÓLIDA DE ARTEMISIA ANNUA UTILIZANDO DIÓXIDO DE CARBONO

INPI
PI0903275-4
IPC A61P 33/02 A61K 36/282
Filing date April 2009, 02
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Paulo de Tarso Vieira e Rosa; Maria Angela de Almeida Meireles
FAPESP's process
99/01962-1 - Supercritical technology applied to the processing of essential oils, vegetable oils, pigments, stevia, starch, cellulose and other natural products
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Research Projects - Thematic Grants
Grantee: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate Principal Investigator: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate

PROCESSO DE EXTRAÇÃO DE SUBSTÂNCIAS ATIVAS A PARTIR DO GINSENG BRASILEIRO

INPI
PI0900551-0
IPC B01D 11/02 A61K 36/258
Filing date March 2009, 24
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Patrícia Franco Leal; Maria Angela de Almeida Meireles; Marina Bascherotto Kfouri; Fábio da Costa Alexandre
FAPESP's process
04/09310-3 - Comparative study of manufacturing costs and functional properties of volatile oils obtained by supercritical fluid extraction and steam distillation
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA)
Scholarships in Brazil - Doctorate
Grantee: Patricia Franco Leal Gestic Principal Investigator: Maria Angela de Almeida Meireles Petenate

PROCESSO DE OBTENÇÃO DE EXTRATOS DE EUGENIA UNIFLORA L., EXTRATOS SUPERCRÍTICOS E SEUS USOS

INPI
PI0801116-8
IPC B01D 11/02
Filing date March 2008, 19
Applicant Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) ; Universidade de São Paulo (USP) ; Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Alessandra Lopes de Oliveira; Fernando Antonio Cabral; Genival Lopes Filho; Camila Arantes Peixoto
FAPESP's process

PROCESSO DE OBTENÇÃO DE FRUTOOLIGOSSACARÍDEOS EM BIOREATOR UTILIZANDO ENZIMA FRUTOSILTRANSFERASE

INPI
PI0705359-2
IPC C12P 19/00 C07H 3/06 C12R 1/645
Filing date December 2007, 12
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Francisco Maugeri Filho; Saartje Hernalsteens; Geraldo Nazareno de Oliveira Barbosa; Elizama Aguiar de Oliveira
FAPESP's process

PROCESSO DE EXTRAÇÃO E PROCESSO DE PURIFICAÇÃO EM SÉRIE DE SUBSTÂNCIAS ATIVAS E CORANTES A PARTIR DE MATRIZES SÓLIDAS, UTILIZANDO CO2 SUPERCRÍTICO: BIXINA PROVENIENTE DO URUCUM

INPI
PI0605425-0
IPC B01D 11/02 B01D 15/40
Filing date November 2006, 17
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Maria Ângela de Almeida Meireles; Patrícia Franco Leal; Paulo de Tarso Vieira e Rosa
FAPESP's process

PROCESSO DE EXTRAÇÃO DE ALCALÓIDES INDÓLICOS E FRAÇÕES ALCALOÍDICAS UTILIZANDO FLUIDOS SUPERCRÍTICOS

INPI
PI0603833-6
IPC C07D 519/00 A61K 31/475 A61K 36/24 B01D 11/02
Filing date August 2006, 17
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Maria Angela de Almeida Meireles; Camila Gambini Pereira
FAPESP's process

PROCESSO FERMENTATIVO EXTRATIVO A VÁCUO PARA PRODUÇÃO DE ETANOL

INPI
PI0500321-0
IPC C12P 7/06 C12R 1/865 C12P 7/14
Filing date January 2005, 28
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Francisco Maugeri Filho; Daniel Ibraim Pires Atala
FAPESP's process

PROCESSO DE SEPARAÇÃO DO XILITOL POR ADSORÇÃO EM COLUNAS DE LEITO FIXO DE ZEÓLITAS

INPI
PI0401216-0
IPC B01D 15/00
Filing date April 2004, 12
Applicant Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Francisco Maugeri Filho; Tihany Morita Antero dos Santos
FAPESP's process

ANALISADOR DA QUALIDADE DO GLÚTEN DO TRIGO

INPI
PI9401844-8
IPC G01N 33/02
Filing date June 1994, 22
Applicant Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) ; Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Inventor(s) Yoon Kil Chang
FAPESP's process